Fåglar
[vc_row][vc_column]
Grågås
En vanlig syn i närheten av sjöar och våtmarker. En kraftig fågel, ca 75-80 cm lång.
Flyttar till södra Europa och norra Afrika på hösten men återvänder i karakteristiska V-formationer i mars-april. Häckar tillsammans med den i området betydligt vanligare kanadagåsen och kan siktas vid nästan alla vattendrag i området.Igelforsåns sträckning mellan Igelfors och Björkesjön är ett säkert ställe.
Kanadagås
Vår största gåsfågel och den i vårt område vanligaste gåsfågeln. Vingbredd upp till 180 cm. Lätt att känna igen på sin vackra vita och mörka täckning.
Inplanterad i Sverige på 30-talet. Finns nu i hela området vid alla typer av vattendrag och är numer ansedd som en sanitär olägenhet vid våra utebad där mängder av avföring från kanadagåsen finns.
Ses ofta i stora skaror på stränder och strandängar.Sparvhök
Mindre rovfågel som inte är ovanlig vid fågelborden i trädgården på jakt efter föda. Lever som namnet ger sken av på småfåglar som den antingen kan fånga i luften eller när dessa sitter på marken eller i träd och buskar.
Normalt sett en skogsfågel som dock även finns nära vår bebyggelse.
Trana
En vuxen Trana är 80-120 cm lång men det är i luften dessa majestätiska fåglar verkligen visar sin storlek när de spänner ut hela vingbredden på 180-220 cm.
Flyttfågel som övervintrar runt ekvatorn och återvänder i mars-april.
Födan är mest vegetarisk men en och annan mask, groda och snigel åker med speciellt efter ruggningen då tranan blir oförmögen att flyga.
I området häckar många tranpar och jag garanterar att du ser ett antal bara genom att ta en biltur genom området. Uppehåller sig väl synligt på öppna fält ofta oskygga för biltrafik.
Foto: Bengt Nordström
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]