Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Djur & Natur

Djurliv i Regnabygden

Regnabygdens varierande landskap är en idealisk plats för många djurarter! De djupa skogarnas täta skydd och det öppna beteslandskapet där inte bara tamdjur får sina föda drar till sig stora flockar av hjortdjur och vildsvin vilket i sin tur borgar för en god stam av större rovdjur. Dessutom så är det aldrig långt till vatten var man än befinner sig i området vilket också stärker områdets attraktionskraft för de flesta djurarter. Många av arterna kan du se från bilen vilket gör att tillgängligheten till det lokala djurlivet är maximal.

 

Allmänt om att vistas i skogen

Även om området runt Igelfors och Regna har mycket stor och omfattande artrikedom av däggdjur behöver den som inte vill träffa på djur i skogen under t.ex. svampturen vara rädd för att bege sig ut i markerna.
Alla stora däggdjur är i grunden skygga och viker undan för människan. Några tips är att bära ljusa kläder och att höras ordentligt genom att hosta och harkla sig eller småsjunga när man rör sig i skogen. Därmed garanteras att alla däggdjur håller sig ur vägen och de kommer att vika undan långt innan du uppfattar deras närvaro. Kraftig användning av parfym, hårspray och deodorant är ett annat bra sätt att undvika djur men då kanske getingar istället visar en lite för närgången uppskaytning
För dig som vill uppleva våra vilda djur räcker oftast en biltur genom området i skymning eller gryning då djuren kommer ut på de öppna fälten.
Vill du ha ett närmare möte bör du hitta en dold position med bra uppsikt där du har vinden emot dig och sedan vänta. Tålamod och tystnad är oftast det enda som krävs. Tänk på att lukt och hörsel ofta är starkare och viktigare sinnen för djuren än synen. Det sägs att ett vildsvin upptäcker lukten av en människa på 500 meters håll vid rätt vindriktning. Djuren är naturligtvis också känsliga för väder och vind. Vid kraftig nederbörd stannar dom hellre i skogens skydd.
Är djuren farliga? Svaret är generellt nej men ett skadat eller hotat djur är alltid farligt och att komma mellan kultingar och resten av vildsvinsflocken eller mellan en älgko och hennes kalv kan vara farliga situationer. Agera aldrig dumdristigt så uppstår aldrig sådana lägen.
Hjortdjur kan också hävda tillfälliga revir under och strax efter brunsten och om en Älgtjur, ett Vildsvin eller en Hjort inte viker för dig bör du inte utmana den.
Lösspringande hund som inte är jakttränad och van att hantera möten med vilda djur flyr ofta tillbaka till husse eller matte. Det är nästan den uteslutande orsaken till attacker mot människor. Det händer årligen att hundar blir dödade eller skadade av Lo, Varg och Vildsvin

Klicka på länkarna för att se bildexempel och läsa om var i området du har störst chans att möta olika arterna.

Foto: Bengt Nordström